Met softijs kun je een rendement van wel 80% behalen. Maar dat lukt alleen als alles klopt. De luchtopslag, het gewicht van je softijsje, je taptechniek én je softijsmachine hierin zijn cruciaal. Zodra deze factoren op orde zijn, verandert softijs in een product dat niet alleen populair is bij klanten, maar dat ook bijzonder winstgevend is voor jouw zaak.
De juiste luchtopslag
Om een optimaal rendement te behalen én te zorgen voor de lekkerste smaakbeleving, is een goede luchtopslag bij softijs van groot belang. Is je luchtopslag te laag, dan krijg je een slap ijsje dat snel smelt, te koud is en machtig smaakt. Grote kans dat je gasten hiervan een ‘brain freeze’ (ijshoofdpijn) krijgen. Een optimale luchtopslag daarentegen zorgt voor stevig, romig softijs dat minder snel smelt en een aangenamere mondbeleving geeft. De ideale luchtopslag is 80%.
Wil je controleren of jouw softijs de juiste luchtopslag heeft? Bekijk dan onze instructievideo.
Het ideale gewicht
Een tweede factor voor het behalen van een hoog rendement, is het gewicht van je softijs. Hoe zwaarder de ijsjes, hoe meer softijsmix je verbruikt. En dat betekent extra kosten. Train daarom je medewerkers zodat zij weten hoeveel ijs je op één ijsje moet doseren. Met 80-85 gram softijs per oubliehoorntje kun je optisch een heel royaal softijsje maken.
Tap het perfecte softijsje
Om te voorkomen dat je te veel softijs op een hoorntje tapt, kun je jouw medewerkers een handige techniek aanleren. Structureel te zware ijsjes maken heeft namelijk enorme invloed op jouw winstmarge. Leer je medewerkers daarom de volgende werkmethode aan:
- Begin met tappen op de rand van het hoorntje, niet erin. Je hoeft de oubliehoorn niet helemaal te vullen met ijs, want het softijs zakt vanzelf naar binnen.
- Maak bij het tappen een draaiende beweging.
- Houd het hoorntje verder van de softijsmachine voor meer volume.
Door deze drie punten te combineren, tap je een luchtig softijsje met meer volume én lagere kostprijs. Precies wat je nodig hebt voor een optimaal rendement.
De juiste machine
Tot slot is een goede softijsmachine onmisbaar voor het verkopen van luchtig en smaakvol softijs. Hoogwaardige machines en goed onderhoud zorgen voor een constante druk in de vriescilinder en een stabiele luchtopslag. Een goed voorbeeld hiervan zijn de RAPP-machines van NISSEI. Bij deze machines kun je de luchtopslag zelfs eenvoudig zelf aanpassen via het touchscreen. Zo ben je altijd verzekerd van softijs van topkwaliteit, en daarmee ook van optimaal rendement.





